Vedtatt.no

Har du noen gang blitt lokket med pizza og brus for å delta på generalforsamling? Har du blitt sittende fra like etter forelesning til langt forbi leggetid? Har du holdt øynene åpne med ren viljestyrke ut av respekt for de andre raringene som heller ikke reiser seg opp og går hjem? Jeg og, mann. 

Generalforsamlinger er øverste organ i de aller fleste organisasjoner, og er åpne møter der alle medlemmer har stemmerett og kan være med å stake ut nye retninger for gjengen. Mange foreninger har smarte knep for å engasjere til deltakelse, men disse knepene er ofte for å bedre på symptomene, ikke for å kurere sykdommen. Jeg sier ikke at du skal slutte med kor, pizza og lotteri, jeg vil bare at du også organiserer selve møtet effektivt. 

Organisasjonskollegiet liker å delta på generalforsamling, tro det eller ei, men ikke for enhver pris, og ikke fordi vi digger at møtene er så lange*. Vi liker å delta på generalforsamling fordi vi tror på den demokratiske prosessen, og mener at det er medlemmers rett (og plikt) å styre egen organisasjon. En god generalforsamling forsikrer medlemmer om at det står greit til med økonomistyringen, og viser gjerne hvilke erfaringer man gjorde seg i inneværende år, før man peker ut en retning for det kommende året. På generalforsamling er det også vanlig å stemme over forslag til endrede vedtekter** og viktigst for mange: Valg.

I min erfaring er ofte grunnen til lange møter: sirkeldebatt, selve voteringen og telling av stemmer. Sirkeldebatt er ganske lett å unngå, kontakt organisasjonskollegiet for en dreven ordstyrer. Votering og stemmetelling er dessverre ikke like enkelt. 

Manuell (MAAANUELL) stemmetelling tar lang tid, spesielt hvis man bruker en form for stemmevekting som Single Transferrable Vote (STV) e.l. Jeg har selv vært med på et marerittmøte der to kandidater fikk like mange stemmer to ganger på rad, og selve utvelgelsen tok over en time, og noen fra tellekorpset måtte trekke seg fra tellekorpset for å få stemmerett i møtet, og jeg var trøtt og sulten, og som du kanskje skjønner er ikke det helt heldig for retten til anonym stemming, og det ble i det hele tatt en ganske kjip affære. Vi fraråder manuell stemmetelling med mindre det er svært få stemmeberettigede og enkel stemmevekting. 

Det finnes en del programmer for stemmetelling, som hensyntar hvilken måte din organisasjon ønsker å telle stemmer på, men de er gjerne bak en betalingsmur, eller så lite brukervennlige at vinninga går opp i spinninga. Digital avstemming ble også et sentralt tema under pandemien, og er fortsatt viktig i digitale møter i dag.

Vi i kollegiet håper at vedtatt.no kan være akkurat den hjelpen du trenger for å effektivisere og engasjere dine medlemmer til å delta i demokratiet. Programvaren er intuitiv i vår egen lite ydmyke mening, og er enkel nok til å ta i bruk for mindre møter. Den har også kapasitet til å brukes i planleggingen og gjennomføringen av flere dagers møter, om nødvendig. Vedtatt.no har blitt et av våre viktigste verktøy som ordstyrere, og om du trenger hjelp med å planlegge ditt neste store møte er du hjertelig velkommen til å kontakte oss for råd. 

Avslutningsvis vil jeg rette en takk til Aslak Hollund. Å lage vedtatt.no har virkelig vært en lagoppgave, men Aslaks entusiasme, know-how, prosjektledelse og gjennomføringsevne har vært avgjørende. 

*Untatt Aslak, merkelig nok. 

** Her bør Sindre skrive en kommentar til, for linjeforeninger bør ikke endre vedtekter hvert bidige år, og hvertfall ikke endre alle samtidig, smh

Sindre Alvsvåg